Orsak eller symptom?

På Statens Medieråds (tidigare Medierådet) hemsida finns fliken “Mediedebatten” där man lägger upp artiklar som har med spel att göra – helt utan värdering från Medierådet ska sägas. Där fann jag idag följande rubriker:
Datorvanor gör barn sämre på att läsa
och
Föräldrar sitter för mycket framför datorn
Så. En stilla fundering. Kan det vara så att barnen har sämre läsförståelse för att föräldrarna inte sitter hos dem när de spelar…? Låter barnen spela datorspel istället för att läsa med dem? På samma sätt som det kanske är på tiden att man tar sig en titt på “spelberoende” barns livssituation istället för att utgå från att det är datorspelet som är grundorsaken och skicka dem på behandlingshem.
En vanlig (enligt min erfarenhet) uppfattning bland barn i fyraårsåldern är att det är träden som gör att det blåser, för det är ju då de rör sig. Det är gulligt. När vuxna människor drar slutsatser på liknande sätt är det bara irriterande.
Därmed sagt att jag vill se en mer nyanserad debatt och (mer) objektiv forskning. Studier gjorda av personer med en neagtiv inställning till det som ska studeras (vi ska ta reda på om datorspel är farligt, för det tror vi) tenderar att få bekräftelse på sina farhågor, liksom datorspelsivrarna är bra på att lyfta fram allt som är bra och blunda för resten.

Är för övrigt väldigt spelsugen, har blivit lite av den varan de senaste dagarna tycker jag.

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.